Rock around the clock η αρχή μιας ωραίας μουσικής κουλτούρας.


Το 1955 είναι μια χρονιά ορόσημο για την σύγχρονη μουσική.

Όπως η ιστορία οριοθετείτε από την γέννηση του Χριστού σε π.Χ και μ.Χ έτσι και η Rock
μουσική οριοθετείτε από το ''Rock around the clock'' σε προ '55 και μετά '55.


Το αξιοσημείωτο είναι πως παρότι το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε το 1955 ήταν εκείνη την χρονιά που έσκασε σαν βόμβα στο μουσικό κατεστημένο !!

Το 'Rock around the clock'' γράφτηκε στα τέλη του 1952 από τον 60χρονο Max Freedman και τον James Mayers !! Ο τίτλος αρχικά ήταν ''Dance around the clock'' αλλά κατόπιν σκέφτηκαν ότι η λέξη ''rock'' εκανε καλύτερη ομοιοκαταληξία με την λέξη ''clock'' κι έτσι την άλλαξαν !!
Ο Bill Haley από την πρώτη στιγμή που άκουσε το τραγούδι ήθελε να το ηχογραφήσει αλλά η εταιρεία του είχε διαφορετική άποψη !!


Το κομμάτι δόθηκε στους Sunny Dae & The Knights οι οποίοι το κυκλοφόρησαν σαν single γνωρίζοντας μια μέτρια επιτυχία !! Τον επόμενο χρόνο ο Bill Haley με την βοήθεια του Mayers αλλάζει πλέον εταιρεία και είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το σκοπό του !!

Η νέα εταιρεία του νοικιάζει ένα στούντιο για τρείς ώρες ώστε να ηχογραφηθούν 2 τραγούδια !!
Ο Haley και οι μουσικοί του ξοδεύουν τις δυόμιση ώρες για το ''Thirteen women'' και στον επόμενο χρόνο προλαβαίνουν να παίξουν μόνο δυο φορές το 'Rock around the clock''!!
Αν και επανέλαβαν και αργότερα την ηχογράφηση του τραγουδιού η αυθεντική εκτέλεση που γνώρισε επιτυχία έγινε σ' εκείνο το ζορισμένο μισάωρο !!
Τον ίδιο μήνα κυκλοφορεί ως single το ''Thirteen women'' με δεύτερη πλευρά το ''Rock around the clock'' γνωρίζοντας μια σχετική επιτυχία !!

Ένα χρόνο αργότερα το 1955 ο Mayers συμφωνεί να ακουστεί το τραγούδι στην ταινία '' Η ζούγκλα του μαυροπίνακα'' που έχει ως θέμα τις παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών σε κάποιο σχολείο.
Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο soundtrack από το  ξέφρενο για την εποχή, Rock around the clock !!Η απήχηση που είχαν η ταινία και το τραγούδι ξέφυγε από κάθε προσδοκία και φαντασία !!
Η μουσική μαζί με την θεματολογία της ταινίας ώθησαν τους νέους στα άκρα.
Κατα την προβολή του φιλμ οι νεαροί θεατές χοροπηδούσαν στα καθίσματα και έκαναν βανδαλισμούς.

Ήταν η πρώτη φορά στον 20ο αιώνα που η κοινωνία αντιμετώπιζε μαζικές και βίαιες αντιδράσεις από εφήβους !!

Στην Αγγλία προκλήθηκαν μεγάλες ταραχές απο νεαρούς !!

Η ταινία χαρακτηρίστηκε έκφυλη και αποσύρθηκε από το Φεστιβάλ της Βενετίας όπως και από
πολλούς κινηματογράφους !!
Παρ' όλη την λογοκρισία το τραγούδι διαδίδεται σαν ιός ανάμεσα στη νέα γενιά επανακυκλοφορεί ως single και μένει για 8 εβδομάδες στο Νο1 των ΗΠΑ !!!
Μεγάλη ειρωνεία είναι οτι ο κιθαρίστας Danny Cedrone που παίζει το σόλο σκοτώθηκε τρείς εβδομάδες μετά την ηχογράφηση πέφτοντας από τις σκάλες χωρίς να προλάβει να δεί την επιτυχία του τραγουδιού !!
Μάλιστα για το κομμάτι είχε πληρωθεί μόνο 21 δολαρια !!
Πιθανόν να μην του έδωσαν περισσότερα γιατί το σόλο που έπαιξε ήταν πανομοιότυπο με αυτό που είχε παίξει πριν δύο χρόνια για το ''Rock the joint''.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ''Rock around the clock'' δεν είναι το πρώτο rock 'n roll τραγούδι. Σύμφωνα με τους ειδικούς την πρωτιά κατέχει το ''Rocket 88'' του Jackie Brown και κυκλοφόρησε το 1951 από την θρυλική εταιρεία Chess Records. 

Η φράση rock n' roll ανήκει στον dj Alan Freed που την εμπνεύστηκε από το τραγούδι του 1947 ''We 're gonna rock, we're gonna roll'' του Wild Bill Moore !!

Συνοψίζοντας  θα λέγαμε ότι ο Freed είναι ο νονός του rock n roll ,ο Bill Haley ο πατέρας του και '' Η ζούγκλα του μαυροπίνακα'' το όχημα για να γνωρίσουμε το παιδί του !!
Ο χοντρούλης χαμογελαστός προσήνης και 30αρης Haley μπορεί να μην ήταν το πρόσωπο που έψαχνε η εξεγερμένη νεολαία για να ταυτιστεί.

Ήταν όμως εκείνος που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου!!

Λίγους μήνες μετά ο Elvis θα κυκλοφορούσε το πρώτο του τραγούδι !!Athanasios Karatzias